Suriye’de Beşar Esad Yönetimi’nin devrilmesinin ardından kalan unsurlar, devlet yönetimini muhaliflerine devretmeye başladı.
Muhalifler, geçiş yönetiminde başbakanlık görevine getirmek için Muhammed el-Beşir’i seçti.
El-Beşir, İdlib’deki sivil Suriye Kurtuluş Hükümeti’ni yönetiyordu ve şimdi de muhaliflerin geçiş hükümetini kurma görevini üstlendi.
Esad’ın kaçmasının ardından hükümeti devredeceğini açıklayan Başbakan Muhammed el-Celali, HTŞ lideri Ahmed eş-Şera ve el-Beşir ile bir araya geldi.
Esad Yönetimi başbakanı, kabinesiyle birlikte muhaliflerle iş birliği yaparak geçiş sürecini hızlı ve pürüzsüz bir şekilde tamamlamak için çaba gösterdiklerini belirtti.
Suriye Muhalif ve Devrimci Milli Güçler Ulusal Koalisyonu, tam yürütme yetkisine sahip bir geçiş hükümetinin kurulacağını ve bu durumun özgür, demokratik ve çoğulcu bir Suriye’nin yolunu açacağını duyurdu.
- Suriye’de geçiş dönemi başbakanı Muhammed el-Beşir kimdir?
‘Kapsayıcılık’ ve ‘refah’ vurgusu
Önceden sadece İdlib’i yöneten Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin ülke genelinde etkili olması bazı çevrelerde endişeye neden oldu, çünkü HTŞ’ye olan yakınlığıyla biliniyordu.
Muhalif grup, Şam’ı alması durumunda tüm sivillerin haklarının korunacağına dair söz verdi.
HTŞ, Kürt güçlerinin çekilmesinin ardından Deyrizor’un kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.
Suriye Kurtuluş Hükümeti’ne bağlı Siyasi İşler Bürosu, tüm Suriyelilerin ülkeye geri dönmesi için uygun şartların sağlanacağını belirtti.
- Suriyelilerin gönüllü geri dönüşü nasıl mümkün olabilir?
Açıklamalarda, yeni yönetimin refah sağlama hedefi doğrultusunda altyapının yeniden inşası ve sürdürülebilir kalkınma için kapsamlı bir plan izlendiği ifade edildi.
Siyasi İşler Bürosu, iç savaş yıllarında ortaya çıkan haksızlıkların kapsamlı toplumsal uzlaşma ile çözülmesi gerektiğini ve bu süreçte Suriye’nin toplumsal dokusunu birleştirme hedefine odaklandığını vurguladı.
Ayrıca, yönetimi ele geçiren muhalif grupların kimyasal silah kullanmayacakları taahhüdünde bulunuldu.
Geçiş hükümeti, insanlığa karşı suç olan kimyasal silahların kullanımına karşı çıkarken, İsrail’in bu tür silahların muhalif grupların eline geçme riskine karşı hava saldırıları düzenlediği belirtildi.
- İsrail’in hedef aldığı 300’den fazla nokta ne anlama geliyor?
Başka bir açıklamada, Suriye’deki azınlıkların haklarının korunacağı ve sivillerin mülkiyetlerinin tehditlere karşı korunmasının önemine vurgu yapıldı.
Hristiyan azınlığın, Suriye’nin ulusal dokusunun bölünmez bir parçası olarak tanımlandığı açıklamada, dini ya da etnik ayrımcılığa izin verilmeyeceği ifade edildi.
Dünya iletişim kuracak mı?
Yeni yönetimle dünya arasındaki ilişkinin nasıl olacağı henüz net değil.
Türkiye’nin Suriye’nin yeniden inşası ve sorunların çözümü konusunda yeni idareyle çalışacağını belirten Hakan Fidan’ın yanı sıra NATO Genel Sekreteri ve Avrupa Komisyonu Başkanı da yeni yönetimin barışçıl bir şekilde devralınmasını ve hukukun üstünlüğünün korunmasını umduklarını dile getirdi.